/

Lukas is het thuiszitten zo langzamerhand wel zat... maar om de verveling een beetje te doden heeft hij een paar leuke thuiscultuurtips!

Ik zit nu al een aantal weken doelloos thuis en langzamerhand begin ik me toch echt te vervelen. Ik mis de Schuur: jong talent zien in het theater, een bijzondere film in de filmzaal bekijken of simpelweg een drankje doen in het café… Het zit er voorlopig nog niet in. Ik heb moeite met het vullen van de vele lege avonden en misschien geldt voor jou wel hetzelfde. De afgelopen weken zijn er allerlei nieuwe instanties bijgekomen die content aanbieden en het is begrijpelijk als je langzamerhand door alle series het bos niet meer ziet. Gelukkig staan de Schuurjongeren voor je klaar om orde aan te brengen! Dit zijn een aantal tips om nog cultuur te blijven volgen vanuit huis.

TIP 1: NAAR DE FILM (MAAR DAN VANAF JE EIGEN BANK).

Iedereen heeft wel een lijstje, klein of groot, met films die je al jaren wilt zien, maar nooit aan toe bent gekomen. Hoog tijd om dit lijstje wat in te korten dus! Er staan genoeg leuke films op streamingwebsites als Netflix. Als het je dan eindelijk is gelukt om al die classic Godfathers of nieuwerwetse Marvels af te strepen, kun je natuurlijk ook gewoon blijven genieten van de films van de Schuur! Op Picl.nl zijn allemaal films die eigenlijk in de Filmschuur te zien zouden zijn voor de prijs van een studentenkaartje te bekijken. Dan kun je thuis hard oefenen in thee drinken zonder bij elke spannende scène van schrik de inhoud over jezelf heen te gooien. Mooi meegenomen als we binnenkort de filmzalen weer in mogen!

TIP 2: OUDE PRODUCTIES, NIEUWE KANSEN.

Misschien heeft zo’n quarantaine dan toch (een paar) voordelen. De Toneelschuur Producties uploaden namelijk iedere week een registratie van een oude voorstelling. Op toneelschuur.nl/blogs is dan een week lang het geweldige werk van Nina Spijkers, Eline Arbo, Keja Klaasje Kwestro en veel meer geweldige regisseurs en acteurs te bewonderen. Zo heb je de kans om die geweldige voorstelling die je nét even hebt gemist toch nog te zien. Mis het niet, want voorstellingen kunnen terugkijken is iets wat maar zelden voorkomt!

TIP 3: ZIN IN IETS KORTERS?

Kijk dan één van de Shoot Your Shot# filmpjes. Het jonge talent dat elk jaar korte films maakt voor de finale van de jongerenfilmcompetitie van de Toneelschuur is te zien op shootyourshot.nl.

TIP 4: OF EEN KEER IETS ANDERS?

Natuurlijk wordt er ook genoeg aangeboden anders dan film en theater. Dit jaar kunnen bijvoorbeeld ook veel festivals en concerten niet doorgaan. 3FM laat daarom elke avond (behalve op vrijdag) op radio en internet een registratie van een oud optreden horen en zien: kun je toch nog wat meekrijgen van de sfeer van Lowlands of Pinkpop. Ook klassieke muziek is te beluisteren en te zien in bijvoorbeeld de livestreams van het Amsterdamse Concertgebouw. Ben je wat minder van de muziek, maar des te meer van bijvoorbeeld dans? Dansgezelschappen als het Scapino Ballet, Conny Janssen Danst en Club Guy & Roni bieden op hun websites alternatieve manieren om te kijken naar hun voorstellingen. Met de video’s op de website van Introdans kun je zelfs zélf in beweging komen. Enorm veel te kijken én te doen dus!

TIP 5: AL IETS GEVONDEN? ONDERTUSSEN IS DE SCHUUR AL VERHUISD (NAAR HET INTERNET DAN)

Medewerkers van de Toneelschuur zitten gelukkig ook niet stil. Vrijwel elke dag wordt hier op de website toneelschuur.nl/blogs wel een nieuwe blog van de Schuurmedewerkers geüpload. Je leest het laatste nieuws over de Schuur, aanraders voor films en online theater en je ziet vaste gasten met je favoriete jongeren van de Schuur in gesprek.

TIP 6: HET CAFÉ OP JE BEELDSCHERM

Het Toneelschuur Café is misschien wel dicht, maar dat betekent niet dat de gezellige sfeer weg is! Door programma’s als Zoom kan een avondje uit ook vanaf thuis. Op internet zijn genoeg leuke spellen te vinden om thuis met vrienden te spelen. Maak een meeting aan en creëer een privéspel, nodig dan zo veel mogelijk mensen uit. ’s Avonds zit iedereen dan met een drankje voor de webcam om samen gezellig een spelletje te doen ! Of nog beter: kijk samen een film, concert of registratie van de Schuur en ga die in je eigen cafeetje nabespreken.

TIP 7: ZELF AAN DE SLAG!

Maar natuurlijk is deze quarantainetijd helemaal een uitgelezen kans om je eigen talenten te ontdekken. Misschien heb je al jaren een gitaar stof laten opdoen in de kast of boekjes volgeschreven met leuke ideeën voor theater zonder deze uit te werken. Het is enorm spannend om je eigen talent te ontwikkelen, al doe je het alleen maar voor de lol! En misschien heb je straks opeens zoveel materiaal gemaakt dat je zodra de Schuur weer open gaat eens mee doet met een finale van het Hit!. Wij kunnen niet wachten om jullie talenten te zien!

TIP 8: HET LAATSTE NIEUWS VAN DE SCHUURJONGEREN

De komende tijd zal er vast steeds meer online mogelijk worden. En wij zouden je favoriete jeugdige Schuurbezoekers niet zijn als we jullie daar niet over zouden inlichten. Op onze Instagram @schuurjongeren houden we onze volgers op de hoogte van de nieuwste dingen te doen in de kunstwereld. Zeker weten de moeite waard om ons te volgen dus!