Waarom The Royal Tenenbaums jouw lockdown redt
Wes Anderson is geboren op 1 mei 1969 in Houston, Texas, en is nu 51 jaar. Al vanaf de middelbare school wist hij dat hij filmscenario’s wilde schrijven en films wilde maken. Op zijn zestiende kreeg hij van zijn vader en van de vader van Owen Wilson, €1000 te leen waarmee ze een korte film hebben gemaakt. Deze film kwam in goede handen terecht waarna hij later professioneel gemaakt is.
Sindsdien heeft hij nog veel meer films gemaakt, waaronder The Grand Budapest Hotel, Fantastic Mr. Fox en The Darjeeling Limited. In al deze films komen blijvende thema’s naar voren: symmetrie en het steeds zelfde gebruik van kleur. In deze shots uit The Royal Tenenbaums is dat goed terug te zien.
Alhoewel zijn werk vaak op een luchtige en grappige manier wordt overgebracht, zit er in iedere film een diepere boodschap dan wel een heftig moment. Zelfmoord is een onderwerp wat Wes Anderson vaker laat voorkomen in zijn films, met de gevolgen van dien.
The Royal Tenenbaums is een film die gaat over een familie (Tenenbaum). De vader uit de familie, Royal Tenenbaum, is uit elkaar met zijn vrouw Etheline, maar zijn nog niet officieel gescheiden. Hij heeft drie kinderen: Chas, Margot (geadopteerd) en Richie. Wanneer Royal na lange tijd terugkeert naar het huis van Etheline, onstaat er ophef bij de kinderen. Zij hebben hun vader een lange tijd niet gezien en hebben zo hun eigen redenen om hem te haten. Margot en Chas worden verliefd op elkaar. Richie probeert de zelfmoord van zijn vrouw te verwerken, wat hem niet goed af gaat. Tegelijkertijd probeert hij zijn twee zonen zoveel mogelijk te beschermen van de buitenwereld, in zijn ogen heeft hij het beste met ze voor. Wanneer Royal er achter komt dat zijn kinderen niks van hem willen zien of horen, besluit hij te doen alsof hij chronisch ziek is, om zo langer in het huis te kunnen blijven. Iedereen zorgt voor hem, aangezien hij zelf niet veel meer kan. Althans, dit denken zij. Wanneer Sherman, de nieuwe vriend van Etheline, de waarheid achterhaalt, wordt Royal het huis uitgezet. Hoe de film afloopt, is leuker om zelf te zien ;).
Naast dat deze film heel goed en interessant is, sluit het ook nog eens goed aan bij de tijd waar wij nu in leven. Middenin de tweede en hopelijk de laatste golf, moeten we nog steeds zoveel mogelijk thuisblijven. Werk thuis, beperk de sociale contacten en houd afstand. Dit thuisblijven kan af en toe ons geduld vreselijk op de proef stellen. Deze film geeft perfect weer hoe de relaties met elkaar in de knoop kunnen raken. “Family is not a word. It’s a sentence,” Zoals Wes Anderson het verwoordt. Toch zit in deze film wel de boodschap: hoe irritant of verschillend je ook van elkaar bent, je houdt toch van elkaar. Je hebt geen keuze. Zo zouden wij het ook moeten proberen te zien. Dus: blijf nu het moet zo veel mogelijk thuis, en kijk The Royal Tenenbaums.
~ Lulu Streefkerk