De Theaterbeprater; een podcast van Toneelschuur Producties die we hard nodig hebben in deze tijd

Het zal jullie theaterliefhebbers waarschijnlijk niet onbekend voorkomen. Je bent een van je vrienden uitgebreid aan het vertellen over een voorstelling die je hebt gezien maar gooit daarbij per ongeluk hier en daar met termen die nogal wat vraagtekens oproepen. Want waar gaat een regisseur dan precies wel of niet over? En wat is überhaupt een dramaturg? In veel gevallen kun je de vraag niet eens duidelijk beantwoorden. Hoe zit dat nou eigenlijk precies? Gelukkig voor ons liep acteur Sander Plukaard ook tegen dit probleem aan, en maakte hij er een podcast over. En laat deze podcast nou net alles zijn dat je in deze tijd, zonder fysiek theater, nodig hebt.

In de Theaterbeprater praat Sander Plukaard in zeven afleveringen met regisseurs, dramaturgen, acteurs, scenografen, muzikanten, recensenten én nieuw talent. Al onze favorieten komen voorbij, zoals Eline Arbo, regisseur van oa Weg met Eddy Bellegueule, en acteur uit dit stuk Jesse Mensah. Maar er komen ook een hoop mensen voorbij die minder vaak zelf in de spotlight staan, omdat ze er bijvoorbeeld juist voor zorgen dat die spotlight op de juiste acteurs is gericht. Sander gaat met hun in gesprek over hoe ze te werk gaan, hoe ze in dit beroep terecht zijn gekomen, hun liefde voor hun vak en dat zorgt voor hele mooie en grappige momenten. Hij stelt hierbij de goede vragen, waardoor termen en beroepen tijdens de aflevering helemaal op zijn plek vallen.

Aan het begin en aan het eind van elke aflevering praat Sander met een vriend van de middelbare school, Aaron. Hij is door zijn vriendschap met Sander vaak naar het theater geweest, maar heeft veel vragen. Dit element maakt het persoonlijk, en het is leuk om de mening van Aaron, die minder in de theaterwereld zit, steeds even te horen. Ik denk dat vele luisteraars zich kunnen herkennen in zijn vragen en opmerkingen.

Één van de mooiste momenten vind ik als Isa Keijser in de aflevering over licht, geluid en techniek uitlegt dat deze facetten ook een manier zijn om bij te dragen aan het theater, omdat het een verschil kan maken in de wereld. Momenten als dit maken de podcast echt heel fijn om naar te luisteren. Iedereen die hij spreekt heeft zo veel liefde voor theater. Die sfeer is voor de luisteraar heel voelbaar.

In deze theaterloze tijden is deze podcast de perfecte manier om het theater toch een beetje naar je toe te halen. Gewoon op de fiets, of tijdens je dagelijkse lockdown wandeling. Luister de serie vooral uit, want de laatste aflevering, over recenseren, is mijn favoriet. Je krijgt een zo veel mooier en breder beeld van recensenten, en snapt veel beter vanuit welke manier zij hun vak uitvoeren.

Vragen van vrienden zijn straks zonder moeite te beantwoorden. 
Alle afleveringen staan al online, dus je kunt de komende tijd lekker bingen.

Klik hier voor meer informatie en om te luisteren, of luister naar De Theaterbeprater je eigen favoriete podcast app (als Spotfiy of Podcasts).