Do Not Hesitate: Nagesprek in de Schuur

Do Not Hesitate is nu in de bioscoop! Schuurjongeren Lukas Gerber en Niels Kievits interviewden Shariff Korver en Joes Brauers afgelopen zaterdag. Was je niet bij het nagesprek? Geen zorgen! Hou @schuurjongeren op insta in de gaten. We houden je op de hoogte van onze volgende nagesprekken.

“Het is onwijs leuk om voor het eerst een film te zien en daarna de regisseur (Shariff Korver) en hoofdrolspeler (Joes Brauers) het hemd van het lijf te vragen.”

Waar gaat Do Not Hesitate over?

Zonder al te veel te verklappen gaat de Nederlandse(!) film over een drietal jonge militairen tijdens een militaire missie. De jongens zijn het vaker niet met elkaar eens dan dat ze eensgezind zijn. Tijdens een missie in een land dat elk oorlogsgebied zou kunnen zijn, komt een tankwagen vast te zitten. De gevechtseenheid waar de jongens deel van uitmaken, blijft enkele dagen achter in het dorre, vervaarlijk ogende landschap. Een evacuatievlucht die maar niet komt en ruzie met een jongetje die in het gebied woont, brengt de spanningen in de groep tot een kookpunt.

Hoe was het om de makers te spreken?

Niels: Het is altijd gaaf om een film te zien en dan direct je vragen te kunnen stellen aan de makers. Zaterdag dacht ik echt een metafoor te zien tussen de irritante muggen die in de film zitten en het jongetje uit het gebied. Maar toen ik na het interview nog even ging kletsen met Shariff, bleek hij het niet zo bedoeld te hebben. Shariff vertelde dat het publiek uiteindelijk de betekenis bepaald en dat vond ik een mooie visie.

Lukas: Ik vind het altijd enorm boeiend om de makers van een voorstelling of film te spreken over hun werk. Soms is dit een maker met grote naamsbekendheid die al lang in het vak zit. Dan sta je toch best met knikkende knietjes op uit je comfortabele stoel. Vooral als het niet lukt om je vooraf even aan elkaar voor te stellen, dan heb je eigenlijk geen idee hoe zo’n grote naam als persoon is. Gelukkig bleken zowel Shariff als Joes enorm leuke kletsers, zo voel je je al snel op je gemak.

Hoe bereiden jullie je voor op een interview?

Niels: Het grootste nadeel van nagesprekken is dat de films vaak net uit zijn. We zien de film dus voor de eerste keer. Alle vragen die we stellen over de film moeten we dus tijdens het kijken bedenken. Gelukkig kunnen we wel andere dingen doen om ons voor te bereiden. Ik lees vaak de filmografie van degene die ik ga interviewen en ik wil dan vooraf het andere werk zien. Ook lees ik eerdere interviews. Zo heb je altijd vragen achter de hand als je geen vragen meer hebt. Anders kan je de vragen altijd nog uit het publiek halen; die zitten altijd vol met vragen.

Lukas: Nou ben ik iemand die me echt voor alles veel meer voorbereid dan nodig, dus heel representatief is dit wellicht niet. Ik probeer zo veel mogelijk te lezen; ik graaf me in in de informatie over het werk, scan de achtergrond van de makers en inspecteer ook vragen in andere interviews. Ik probeer vragen te bedenken die de geïnterviewde wellicht niet aan ziet komen en vul zo een lijstje met vragen.
Maar goed, soms ben je zo goed voorbereid om al je vragen achter elkaar af te vuren en dan gebeurt er iets wat je niet voorzien had, zoals toch wel een kleine jeugdheld als Joes Brauers die opeens achter Shariff Korver de filmzaal binnen komt lopen. Ook spontaniteit behouden is dus belangrijk...

Wat voor vragen stellen jullie?

Niels: Ik probeer mijn vragen zo min mogelijk suggestief te formuleren. Ik vind het veel fijner om de kunstenaar zelf een verhaal te laten vertellen. Ik interview een kunstenaar niet om mijn kijk bevestigd te krijgen. Dat is ook de reden dat ik mijn idee van de metafoor pas na het interview deelde.

Lukas: Moeilijk om dit zo te zeggen! Mijn vragen komen deels uit persoonlijke interesses, maar ook vanuit de gesprekken die je hebt tijdens je voorbereiding. Voordat je het interview gaat houden kom je dan opeens in een discussie over een onderwerp waar je van jezelf nooit op was gekomen. Dan wil je daar natuurlijk ook een vraag over stellen. Dan beland je soms op een onderwerp dat je denkt; wacht hoe kwamen we hier? Muggengeluiden bijvoorbeeld.

Wil je ook een nagesprek met een maker (BACKSTAGE) meemaken? Hou dan onze Insta (@schuurjongeren) in de gaten of check schuur.nl - daar staat BACKSTAGE achter de voorstelling.

Geschreven door: Lukas Gerber en Niels Kievits

Foto's door: Walter van Alewijk