Eindejaarslijstje: Theater!

Rondom de jaarwisseling brengen wij jullie iedere week onze top 3 met favorieten. Favoriete films, makers, voorstellingen en acteurs waar we niet omheen konden dit jaar, of die niet de aandacht hebben kunnen krijgen die zij overduidelijk WEL verdiende. Vandaag trappen Joy en Nicole af met hun favoriete voorstellingen van ‘20!

Oliebollen, knalerwten en champagne! We hebben 2020 bijna overleefd, dus tijd voor wat reflectie! Hier een terugblik naar onze favoriete voorstellingen van dit jaar. We hopen je snel weer te kunnen knuffelen in de Schuur.

SWEET SIXTEEN

Nadat de jeugdvoorstelling Sweet Sixteen van De Amsterdamse Toneelmakerij in verschillende klaslokalen te zien is geweest, stonden ze deze oktober eindelijk in de Schuur! Het stuk is een ontroerende voorstelling over rouw en zelfontwikkeling, en probeert moeilijke en soms ongemakkelijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Want welke bemoedigende woorden moet je iemand geven wanneer een geliefde uit het leven is gestapt? Sweet Sixteen is geen oordelend cliché over zelfmoord, maar behandelt juist de vele vragen, twijfels en het onbegrip rondom dit lastige thema. Er is veel ruimte voor de mentale struggles van het personage Dido, waardoor er begrip is voor zowel haar verhaal als voor het verdriet van de achterblijvers. De productie is met enorm veel lef gemaakt en bleef nog lang in onze hoofden en harten spoken.

ANATOMIE VAN PIJN

Toen de koude winter volop bezig was, Miss Rona ons kikkerland nog niet teisterde en we met z’n allen zonder problemen in propvolle theaterzalen pasten, kregen we als Schuurjongeren de eer om Anatomie van pijn afgelopen februari te mogen zien. Het stuk van NTGent is gebouwd rondom ervaringen van mensen die pijn lijden, zowel lichamelijk als mentaal. Dit gegeven werd vervolgens in prachtige poëtische overpeinzingen, ontroerende monologen, dansjes en metaforen uitgedrukt. Met een grote, bijzondere en diverse cast van allerlei performers, waarvan vele zelf ook aan chronische pijn lijden. Elke scène was een beleving en de beelden van acteurs hangend in hoge trapezes, liedjes van Prince en de bizarre clownsneuzen op troosteloze gezichten vergeten we nooit meer. 

Klein lichtpuntje voor de liefhebbers: NTGent maakte speciaal voor de voorstelling een interessante podcast die nog steeds te beluisteren is: https://soundcloud.com/ntgent/podcast-anatomie-van-pijn

DRIE ZUSTERS

Een stuk van Eline Arbo kan vanzelfsprekend niet ontbreken in de lijst, dus op de derde plek staat haar fantastische feministische voorstelling die dit jaar in première ging: Drie zusters. Want ook wij verlangen met z’n allen naar Moskou! Helaas konden veel te weinig mensen van de nieuwe productie genieten door de huidige lockdown, dus we hopen dat 2021 ons veel goeds brengt en Drie zusters snel weer kan schitteren op het podium! De moderne bewerking van deze Tsjechov klassieker is door Eline in vier tijdvakken verdeeld en laat de feministische golven op prachtige wijze zien. Geloof ons: het belooft weer een mega spectaculair, humoristisch en politiek betrokken spektakel te worden. 

Mochten we je nog niet helemaal hebben overtuigd: bekijk hier de backstage van Sterre of lees het interview van Anouk die in gesprek ging met Rebekka Wormann, verantwoordelijk voor de waanzinnige kostuums!