EINDEJAARSLIJST: ACTEURS

Rondom de jaarwisseling brengen wij jullie iedere week onze top 3 met favorieten. Favoriete films, makers, voorstellingen en acteurs waar we niet omheen konden dit jaar, of die niet de aandacht hebben kunnen krijgen die zij overduidelijk WEL verdiende. Vandaag zijn onze sterren op de planken aan de beurt. Gijs en Ninke delen onze favoriete acteurs van 2020. Wiens performance liet ons niet los? En welke acteurs moet je zeker in de gaten blijven houden?

JESSE MENSAH

Er zijn weinig mannen die een vrouwenrol kunnen spelen zonder ironie, ongemak of een schaterend gelach door de hele zaal. Maar Jesse kan het. In Weg met Eddy Bellegueule schakelde hij dit jaar moeiteloos tussen zijn verschillende rollen. Vrouwen, mannen, kinderen, volwassenen. Hij was grappig, kwetsbaar, stoer, en dat vaak allemaal tegelijk. Wie nog niet om was door zijn optreden als Helena in Ilias, waar hij met plastic vleugels bijna zwevend over het podium de hele zaal betoverde, was dat nu. Muziek maken, zingen, dansen, geen enkele toevoeging aan zijn acteren is te veel, hij kan het allemaal. Toen Sterre hem tijdens de eerste lockdown in de zoom sprak, waren we allemaal verliefd. Wij zijn niet de enige fans, want Jesse Mensah wordt komend seizoen toegevoegd aan het vaste acteurs ensemble van ITA. Houd hem daar dus goed in de gaten.

Jesse Mensah sprak in de podcast de Theaterbeprater van Sander Plukaard over acteren en zijn liefde voor vrouwenrollen, luister dat hier (of gewoon op Spotify natuurlijk).

GOED NIEUWS: De voorstelling Weg met Eddy Bellegueule is nog één keer te zien met een livestream, koop hier je tickets. 

KEJA KLAASJE KWESTRO 

In 2010 studeerde Keja Klaasje Kwestro af aan de acteursopleiding van de hogeschool van de kunsten Arnhem Artez. Al een tijd is ze een bekend gezicht in de Toneelschuur. Begin dit jaar had ze net de geweldige tournee van The Beauty Queen van Leenane net achter de rug. In deze voorstelling wist ze geweldig te spelen en ons te verbluffen met mooi en overtuigend spel. We waren daarom ook erg benieuwd wat zij dit jaar zou gaan doen, en hoewel zij helaas dit jaar ook last van de complicaties door Corona; het nieuwe stuk, waar zij in meespeelde, Drie Zusters van Eline Arbo werd verplaatst, bleef ze gelukkig bezig met verschillende rollen op tv en ze liet ook haar comedy-skills zien in de Rundfunk film. Op de valreep schitterde zij voor de lockdown toch nog in Drie Zusters. Met het meewerken aan dit stuk hielp ze een hele mooie boodschap over vrouwenemancipatie over te brengen. Ze is een actrice die heerlijk overdreven kan spelen en ook heel mooi ingetogen. Daarnaast is ze altijd buitengewoon grappig. Van haar ga je zeker nog veel horen. 

Meer zien van Keja? We praatten met haar in de backstage video’s van The Beauty Queen of Leenane en Drie Zusters

ANDRÉ DONGELMANS 

Voor velen waarschijnlijk een bekend gezicht, miljoenen mensen keken naar André Dongelmans in de Luizenmoeder. Maar velen van ons overtuigde hij voornamelijk met zijn optreden in de met sterren overladen theaterhit People, Places & Things bij Toneelgroep Oostpool. In 2020 zou hij bij Toneelschuur Producties in Het Zuiden spelen. Een voorstelling die zo ongeveer op de dag van de eerste lockdown in première had moeten gaan. Toch hebben we in de aanloop hiernaartoe veel van hem gezien. Zo praatte Anouk met hem in de backstage video bij de repetities van Het Zuiden. We konden niet wachten om hem ook in deze voorstelling op het podium te zien, maar heeft met de tijd ernaartoe en zijn andere voorstellingen toch voor altijd een plekje in ons hart weten te bemachtigen.
André Dongelmans zit gelukkig niet stil, hij maakt binnenkort zijn regiedebuut met zijn eerste korte film. Hij heeft de film ook zelf geschreven, en zal erin spelen. Genoeg van hem te zien dus.