Eindejaarslijst: Makers

Rondom de jaarwisseling brengen wij jullie iedere week onze top 3 met favorieten. Favoriete films, makers, voorstellingen en acteurs waar we niet omheen konden dit jaar, of die niet de aandacht hebben kunnen krijgen die zij overduidelijk WEL verdiende. Vandaag delen Sterre en Anouk een paar makers - kostuum- of decorontwerpers, regisseurs, muziekproducers en iedere andere creatieve duizendpoot die je je voor kunt stellen - die na dit jaar wat extra lof en aandacht verdiend hebben!


Kostuumontwerper Rebekka Wormann 

Tenzij je de afgelopen maanden onder een steen hebt gelegen, heb je vast en zeker meegekregen dat Drie Zusters een spektakel was (of op het punt stond te worden). Helaas heeft de tour niet door kunnen gaan. Toch vinden we het belangrijk hier te benoemen dat het stuk over de drie feministische zussen niet hetzelfde was geweest zonder de prachtige kostumering van Rebekka Wormann. Mocht je nog geen kans hebben gehad om deze productie bij te wonen, is alleen al de kleding genoeg reden om dit in de toekomst alsnog te doen. Deze onderscheidt namelijk de verschillende tijdperken waar de personages zich door wanen. Rebekka heeft ons aangestoken met haar passie voor mode en liet zien hoe ook kleding op zichzelf staand al een verhaal kan vertellen

Volg Rebekka @rebekkawormann voor een glimps van haar sprankelende stijl en persoonlijkheid.


Regisseur Nina Spijkers

Nina Spijkers regisseert al sinds 2015 fantastische stukken bij Toneelschuur Producties. Dit jaar zou zij Kasimir en Karoline onder handen nemen; een volksstuk van Ödön von Horváth waarin er met een sociaal-kritische blik naar de prestatiedruk en sociale ongelijkheid van onze maatschappij wordt gekeken. Het stuk is helaas uitgesteld, maar hopelijk krijgen we het in 2021 wel te zien. Daarnaast heeft Nina met Oostpool gewerkt aan het indrukwekkende Laura H., naar het gelijknamige boek van Thomas Rueb, waarin het leven van een voormalig kalifaat meisje wordt neergezet.  Voor dit jaar kunnen we ons alvast verheugen op The Nether, een thriller over de morele grenzen in een grenzeloze virtuele wereld waarbij Nina Spijkers samenwerkt met het Nationale Theater. 

Kun je geen genoeg van Nina krijgen? Recentelijk was ze samen met haar moeder Myranda Jongeling te horen bij de podcast Kunststof: https://www.nporadio1.nl/cultuur-media/28571-moeder-en-dochter-in-het-theatervak

Afbeelding met persoon, dragen Automatisch gegenereerde beschrijving


Muzikaal begeleider Thijs van Vuure

Het succes van weg met Eddy Bellegueule zal niemand zijn ontgaan afgelopen jaar. We kunnen er niet omheen: het was het hoogtepunt van ons theaterseizoen. Maar wat heeft er nu voor gezorgd dat dit stuk nog steeds geregeld in ons hoofd zit? Dat komt wat ons betreft voor een groot deel door de fantastische muziek. Onder begeleiding van Thijs van Vuure wisten alle vier de Eddy’s ons met hun live spel en zang te raken. De verrassende, maar perfect passende muziekkeuzes zorgen dat wij het gevoel bij het kijken volledig kunnen herleven. Die deuntjes vergeten we nooit meer (my oh my…)

Mara interviewde Thijs begin afgelopen jaar al voor de behind the scenes bij Eddy Bellegueule! Die check je hier: https://www.schuurjongeren.nl/behind-the-scenes-weg-met-eddy-belleguelle/. Mocht je weer even helemaal terug willen komen in dat gevoel van tijdens het kijken, dan raden we je tot slot aan om de volgende nummers terug te luisteren (en jezelf gewoon even te laten gaan)

  • Still Don’t Know My Name - Labrinth
  • My Body Is A Cage - Arcade Fire
  • Visions of Gideon - Sufjan Stevens
  • Let It Happen - Tame Impala