Film in Donkere Tijden

Het wordt buiten kouder en donkerder en we kunnen weinig kanten op. We moeten allemaal zoveel mogelijk thuis zitten en wachten op betere tijden. Normaal gesproken is de winter een ideale tijd om naar het theater of naar de film te gaan, maar dat is nu een stuk lastiger, theatervoorstellingen worden afgelast of theaters zijn helemaal dicht.  De meeste bioscopen waren nog wel te bezoeken, maar ook die moeten nu weer tijdelijk dicht . Zo is dat nu ook in de Toneelschuur & Filmschuur, even geen theater en film. Toch willen we ons bezig blijven houden met cultuur, want dat is leuk en belangrijk. Hoe kan je dat nou doen in deze tijd waarin er zo weinig culturele activiteiten zijn? Daar gaan we het in dit stukje over hebben. We focussen nu even op films, want toneelstukken zijn toch wat minder makkelijk te bekijken vanuit eigen woonkamer. Hier volgen een aantal tips en aanraders om bezig te blijven met film in deze periode van minimale culturele ontwikkeling.

TIP 1:

Helaas is dus onlangs aangekondigd dat de Toneel- & Filmschuur minstens twee weken stopt met de theatervoorstellingen en films. Op de site van Picl staan gelukkig een heleboel films die oorspronkelijk de komende tijd in de Filmschuur zouden draaien. Zo kun je deze films, en films die je eventueel gemist hebt, gewoon thuis bekijken. Dit initiatief probeert het publiek voor arthouse films en documentaires in Nederland te vergroten. Ook Cineville heeft nu Vitamine Cineville, een service waarmee je thuis films kunt kijken als je een Cinevillepas hebt (normaal te gebruiken om onbeperkt naar de film te gaan in de Filmschuur). Ook hier kan je een aantal nieuwe films en oudere klassiekers kijken. 

TIP 2:

Regelmatig wordt er in de Filmschuur de Dial Q Filmquiz gehouden, waar iedereen die ook maar enigszins interesse heeft in film aan kan en mag deelnemen. Films van alle genres en tijden komen aan bod en de quizzen zien er ook nog ontzettend mooi uit. Dial Q maakt mooie quizzen waar je een hele hoop van opsteekt op gebied van film! Echt een aanrader als je geïnteresseerd bent in meer leren over cinema en nieuwe films wil leren kennen. Uiteraard moet ook de filmquiz in deze tijd aangepast worden gehouden, en daarom is  Dial Q begonnen met het houden van thuisquizzen! Op de Filmschuur site zijn de links naar deze quizzen te vinden. Nog een pluspunt: als je meedoet aan een van de thuisquizzen, kan je quizzen wanneer je zelf wil! Onlangs verscheen er een Halloween-special, deze is ook te vinden via de Filmschuur site, via de site van Dial Q: https://www.dialq.nl, of neem een kijkje op hun Youtube kanaal.  (Voor de quiz-liefhebbers: onderaan dit artikel vind je ook een mini-filmquiz.)


TIP 3:

Een voordeel aan de coronatijd is dat we meer vrije tijd overhouden, en hoe kan je die overbodige tijd van het verplichte-binnen-zitten beter besteden dan al die films die je toch nog een keertje wilde zien bekijken. Maar waar nou toch te beginnen? Met de volgende tips kan je wat gerichter kiezen uit het oneindige aanbod van films: * Hou een lijstje bij van alle films die je nog wil zien.  * Of wat simpeler; maak een top-10 en kijk ze alle tien.

* Kijk alle films die een bepaalde Oscar-categorie hebben gewonnen, bijvoorbeeld alle films met een Oscar voor ‘Best Cinematography’. * Kijk alle films met je favoriete acteur, actrice, of van je favoriete regisseur.  * Kies een (sub)genre waar je nog niet in thuis bent en kies daaruit een film om te kijken, zoals bijvoorbeeld Spaghetti Westerns, paranormale horror of juist Shakespeareaanse films. 

  

Shakespeare Film Festival – Romeo & Juliet (1968)

TIP 4: Weliswaar op een aangepaste corona-wijze, de finale van de beroemde Filmschuur filmcompetitie voor jongeren Shoot Your Shot gaat gewoon door! Jongeren van 15 tot 21 jaar uit Haarlem en omstreken mogen deelnemen aan deze wedstrijd van de Filmschuur. De deelnemers krijgen workshops in bijvoorbeeld montage en gaan aan de slag met hun korte film, die ook nog te maken moet hebben met het thema, dat ieder jaar verandert. Kijk op zondag 13 december online de finale en bewonder de zelfgemaakte films van Haarlemse jongeren. Er worden een aantal korte films met het thema ‘ON/OFF’ laten zien en daarna wordt er een winnaar gekozen uit de selectie. Wie weet zie jij wel de eerste film van een toekomstig film-genie! Bekijk voor meer informatie de site van de wedstrijd: www.shootyourshot.nl

Het is altijd leuk om bezig te blijven met cultuur, en zeker in deze tijd helpt het ons om het leven wat kleurrijker en spannender te maken. Hopelijk helpen de tips je om in deze periode wat meer over film te ontdekken, en kunnen we snel weer allemaal live naar theater, film, concerten en festivals! Voor nu: doe mee aan onderstaande quiz en tot snel.

BONUS PUZZEL: Griezelfilms!

Beantwoord de volgende zes vragen en maak met de eerste letters van elk antwoord de titel van een bekende thriller-/horrorfilm. De titel bestaat uit zes letter (3,3).

  1. Hoe heet het Japanse, dinosaurus-achtige monster uit de gelijknamige films? 
  2. Wat is de achternaam van de eerste acteur die Freddy Krueger speelde? 
  3. Hoe heet het dorpje uit de gelijknamige film én televisieserie van regisseur David Lynch? 
  4. Hoe heet het hotel waar The Shining (1980) zich afspeelt? 
  5. Wat is de naam van de griezelige dubbelganger-horrorfilm uit 2019 van regisseur Jordan Peele? 
  6. Wat is de voornaam van de regisseur bekend van zijn geanimeerde griezelfilms voor kinderen zoals Frankenweenie en The Nightmare Before Christmas? 

Stuur je antwoord met naam en adres naar informatie@toneelschuur.nl en maak kans om een mooie filmfestivaltas thuis gestuurd te krijgen.