Mee achter de schermen bij de SYS finale met Niels

Afgelopen zondag was de grote finale van Shoot Your Shot #16. Shoot Your Shot is onze filmcompetitie voor jongeren tussen de 15 en 21 jaar. De finale werd dit jaar een livestream met de beste 11 ingezonden films. Niels zat in de jury en neemt je mee in het proces achter de schermen. 

De film Zoals je bent van Pieter Zomerdijk is de winnaar van de zestiende editie van Shoot Your Shot. In dit blog wil ik jullie een kijkje geven in het juryproces van Shoot Your Shot. Ik ben Niels Kievits en samen met Hugo Emmerzael en Victoria Warmerdam vormde ik de jury van deze editie van de filmwedstrijd.

Hoe kom je in de jury van Shoot Your Shot?

Sinds 2018 ben ik jongerenambassadeur van de Toneel-en Filmschuur Haarlem. Onder leiding van Heleen van Ham proberen we jongeren warm te krijgen om langs te komen bij De Schuur. We houden nagesprekken met regisseurs en acteurs en hebben tegenwoordig ook onze eigen site. (Maar dat wist je natuurlijk al.) Ook hebben we elke maand een meeting, waarin we verschillende onderwerpen bespreken, zoals Shoot Your Shot. Het idee Online/offline komt dan ook rechtstreeks vanuit de Schuurjongeren. Bij een van de meetings bleek dat één van de juryleden een schuurjongere mocht zijn, dus ik bood me aan.

Zelf heb ik een filmopleiding gevolgd na het afronden van de middelbare school. Eerst heb ik een vierdaagse cursus gevolgd bij Open Studio en vervolgens ben ik toegelaten aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht. Daar heb ik de studie Audiovisuele Media gevolgd. Dat was wel maar voor een half jaar, want ik kwam er al snel achter dat het niet helemaal mijn ding was. Nu studeer ik Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en dat bevalt me een stuk beter. Toch vind ik het nog steeds hartstikke leuk om bezig te zijn met films. Zo werk ik nog steeds mee met filmproducties van oud-medestudenten en ik verdiep mezelf nog steeds in filmtheorie.

Hoe kiest de jury de beste films uit?

Allereerst verzamelen we alle gemaakte films van de jonge filmmakers die zich hebben aangemeld. Er vindt dan een voorselectie plaats, waarbij ik verder niet betrokken ben. Jan Uttien heeft samen met een commissie deze selectie gemaakt en doorgestuurd naar Hugo, Victoria en mij. We hebben alle drie de films individueel bekeken en vervolgens gezamenlijk besproken via Zoom. Per film bespreken we de positieve punten en de verbeterpunten. Dan is het heel simpel; we stellen elkaar één vraag: ‘Maakt deze film kans om in de prijzen te vallen?’. Als het antwoord drie keer ja is, is de film door de eerste selectie heen. Is het antwoord drie keer nee, dan eindigt helaas de kans om in de prijzen te vallen. De overige combinaties zijn twijfelgevallen en worden meegenomen naar de tweede selectie, maar vielen dit jaar niet in de prijzen.

De overgebleven films worden nogmaals door de jury besproken. Zoals Hugo al vertelde tijdens de prijsuitreiking, hoefden we niet lang na te denken over de winnaar. Zoals je bent was unaniem onze nummer één. Bij de beoordeling proberen we de kwaliteit van alle departementen mee te nemen, maar we kijken ook naar het totaal plaatje, ontwikkelingsmogelijkheden en originaliteit. Zo zijn we bij onze top 3 gekomen. Wat veel mensen overigens denken, is dat de aanmoedigingsprijs een vierde plaats is. Vergis je niet! De aanmoedigingsprijs is de prijs voor de maker waarvan we verwachten dat  die zich sterk kan ontwikkelen. Je kan het zien als de ‘Wauw-we-zijn-echt-benieuwd-naar-wat-je-in-de-toekomst-gaat-maken’-prijs.

Wat moest de jury doen voor de livestream?

Voor mij lag de focus vooral op het proces vóór de livestream, namelijk een selectie maken. Voor de livestream zelf heb ik niet veel hoeven doen. De crew heeft alles voorbereid en ik heb maar één keer een generale repetitie bijgewoond. De camera’s werden op afstand bediend en ik had geen idee wat voor kaders er werden gebruikt. Hugo presenteerde samen met Sterre Rutten de livestream en Jan en ik moesten vooral goed opletten wat Hugo deed. Hugo heeft ons zo door de livestream begeleid.

FAQ: Ik viel dit jaar niet in de prijzen.  :(  Moet ik mijn filmcarrière vroegtijdig stoppen?

Dat mag, maar laat je vooral niet ontmoedigen. Shoot Your Shot is een filmwedstrijd speciaal voor jonge filmmakers. Dit is ook het moment dat je nog niet helemaal bewust bent van filmtaal en dat is toch ook wel een hele leuke fase. Zoals ik tijdens de livestream al zei: ‘Gewoon YouTube-filmpjes kijken en dan vooral de dingen die je echt … die je zelf leuk vindt om te leren … te doen.’. Lees het juryrapport, probeer het te begrijpen en blijf je ontwikkelen. In een jaar kan je veel leren. Misschien val je volgend jaar wel in de prijzen.