Foto door Lieke Romeijn

Negen prikkelende audiobelevingen over man-zijn zonder gêne: dit is BLOOS de mannen

/Theater

Kruip in je cocon en laat je meevoeren in een van de negen persoonlijke verhalen van negen verschillende mannen. Een individuele, prikkelende audiobeleving over lieve, boze, zwijgende, dromende, blozende en nog heel veel meer mannen. Ruimte voor het man-zijn in iedere generatie en in al zijn vormen. Intiem en zonder gêne. Anouk vertelt je waarom je BLOOS de mannen niet mag missen.

Bij aankomst in het theater wordt mij gevraagd mijn schoenen, tas en telefoon achter te laten in een kluisje. Deze nieuwe voorstelling van Marte Boneschansker gaat niet door als jij er niet bent. In de zaal krijg ik één van de negen verhalen toegewezen. Met een koptelefoon op mijn hoofd word ik begeleid naar een van de cocons, neem plaats en wordt ingestopt met een dekentje. 

Al in 2018 verscheen BLOOS: een audioperfomance waarbij de bezoeker gelegen in bed luisterde naar verhalen omtrent vrouwelijke intimiteit. De aanleiding voor dit stuk ligt in de modewereld waarin Marte actief is. Steeds vaker werd zij geconfronteerd met en raakte zij verbaasd over de schoonheidsidealen en -normen die de vrouw daar werden opgelegd. Zij vroeg zich af: "Maar wat gebeurt er dan met de vrouwelijke sensualiteit na je veertigste of vijftigste?". 

Foto door Martin Sweers


BLOOS de mannen is het vervolg op deze eerdere zoektocht naar de vrouwelijke sensualiteit. Marte ging in gesprek met mannen tussen de tien en honderd jaar om zo antwoord te krijgen op de vraag: "Kunnen mannen echt niet over hun gevoel praten?". Je raadt het al: dit bleek niet zo te zijn. Verre van zelfs. "Ieder mens heeft een intieme binnenwereld", zegt Marte. "Of je nu een man van twintig of negentig bent. Ikzelf heb kennis gemaakt met 'de dertiger'. 

De audiobelevingen zetten aan tot nadenken over mannelijkheid en wat man-zijn inhoudt voorbij het lichaam. De installaties versterken de thema’s van intimiteit, sensualiteit en verlangen en zetten aan tot een fysieke ervaring. Terwijl ik wegzak in de ervaringen en gedachtestromen van mijn zachte, dansende en dromende man, zak ook ik langzaam weg in mijn privé badkuip. Onder het warme kleedje ervaar ik de zwaarte van mijn eigen lichaam.

Op vrijdag 1 oktober en zaterdag 2 oktober is de grote theaterzaal gevuld met de negen cocons, waarvoor jij hier een persoonlijk tijdslot kunt reserveren. Sterker nog, je kunt er zoveel reserveren als je wilt. Mannen in overvloed.