Alles over de finale van Shoot Your Shot 2022!

/Fien van Vliet/Film

Shoot Your Shot! 2022

De achttiende editie van de filmwedstrijd voor jongeren

En de eerste prijs gaat naar… Afgelopen zondag was het een bijzondere dag voor de finalisten van Shoot Your Shot #18. Op de elfde van december vond voor de achttiende keer de finale plaats van de filmcompetitie van de Schuur voor jongeren, bekend als Shoot Your Shot. Negen films waren door een jury bestaande professionals uit de filmwereld, geselecteerd voor de finale. Deze werden allemaal vertoond op het grote doek van de benedenzaal. Er was een prijs voor de nummers een, twee en drie, en een publieksprijs. Het thema waar de makers zich dit jaar aan moesten houden was ‘Stiekem’.

De middag werd gepresenteerd door schuurjongere Marley en oud-winnaar Pieter Zomerdijk. Een gezellig stel dat de middag leuk maar professioneel vormgaf. Nadat het publiek welkom was geheten en de jury voorgesteld, werden er steeds in blokjes van drie finalisten naar voren geroepen, daarna werden de drie films afgespeeld. De meiden van de film Blind Date beten de kop af en namen als eerste plaats in ‘de woonkamer’, een klein podium met stoelen en bank van de presentators. Na wat vragen van de jongens aan de drie meiden maar ook aan de makers van Mam! en Het geheim van Felix Nuris, begon de eerste film en kon het publiek met een stemkastje zijn eerste cijfers geven.

Na drie keer drie interviews plus films was het tijd voor een korte pauze. Het publiek had inmiddels negen films achter de kiezen: van mysterieuze thrillers over schijnbare opsluiting naar luchtige kinderavonturen met dode huisdieren. Tijdens de pauze werden de publieksstemmen geteld terwijl er in het Schuurcafé door de finalisten familie werd begroet en toeschouwers de films bespraken. Terug in de zaal werd de jury naar voren geroepen en begon de prijsuitreiking.

Na een kort juryrapport werden tenslotte de winnaars bekend gemaakt. Lois Vecchi met haar film ‘Ontspoord’ mocht de eerste prijs in ontvangst nemen. Haar spannende film over een stiekeme achtervolging met een rijm als voice-over, viel goed in de smaak. Tobias Aalbers, Zara van Oosterhout en Fien van Vliet met ‘Jong geleerd, oud gedaan’, gingen er met de tweede prijs én publieksprijs vandoor. Hun komische film over twee oudjes die uit het verzorgingstehuis ontsnappen om een sjekkie te roken, bleek heel geliefd onder de toeschouwers. De animatiefilm ‘Fish, pls?’ over een kat die hopeloos op zoek is naar vis van Saina Han en Pepin Steenkamp, won de derde prijs. De winnende films zijn hier te zien: #18 - SHOOT YOUR SHOT# .