BLOG

Inglourious Basterds: Een Tarantinoïsch meesterwerk

De werken van Quentin Tarantino zijn voor veel schrijvers, filmmakers of simpelweg filmliefhebbers zoals ik het voorbeeld van literaire én vermakelijke film. Een Tarantino zit namelijk naast bijzondere verwijzingen en harde symboliek ook bomvol humor en een flinke dosis (zinloos) geweld. Zijn zevende geschreven en geregisseerde film - zesde vindt Tarantino zelf, omdat hij de twee Kill Bills als één rekent - ‘Inglourious Basterds’ (2009) is hiervan nog wel het beste voorbeeld en bovendien: mijn favoriete film ever ooit. Wat maakt Tarantino nou tot zo’n veelzijdig meester in film?

Lees het volledige artikel

Eindejaarslijst: Films

Rondom de jaarwisseling brengen wij jullie iedere week onze top 3 met favorieten. Favoriete films, makers, voorstellingen en acteurs waar we niet omheen konden dit jaar, of die niet de aandacht hebben kunnen krijgen die zij overduidelijk WEL verdiende. Vandaag sluiten Niels en Meike af met onze favoriete films van 2020.

Lees het volledige artikel

Eindejaarslijst: Acteurs

Rondom de jaarwisseling brengen wij jullie iedere week onze top 3 met favorieten. Favoriete films, makers, voorstellingen en acteurs waar we niet omheen konden dit jaar, of die niet de aandacht hebben kunnen krijgen die zij overduidelijk WEL verdiende. Vandaag zijn onze sterren op de planken aan de beurt. Gijs en Ninke delen onze favoriete acteurs van 2020. Wiens performance liet ons niet los? En welke acteurs moet je zeker in de gaten blijven houden?

Lees het volledige artikel

Eindejaarslijst: Makers

Rondom de jaarwisseling brengen wij jullie iedere week onze top 3 met favorieten. Favoriete films, makers, voorstellingen en acteurs waar we niet omheen konden dit jaar, of die niet de aandacht hebben kunnen krijgen die zij overduidelijk WEL verdiende. Vandaag delen Sterre en Anouk een paar makers - kostuum- of decorontwerpers, regisseurs, muziekproducers en iedere andere creatieve duizendpoot die je je voor kunt stellen - die na dit jaar wat extra lof en aandacht verdiend hebben!

Lees het volledige artikel

Eindejaarslijst 2020: Theater!

Rondom de jaarwisseling brengen wij jullie iedere week onze top 3 met favorieten. Favoriete films, makers, voorstellingen en acteurs waar we niet omheen konden dit jaar, of die niet de aandacht hebben kunnen krijgen die zij overduidelijk WEL verdiende. Vandaag trappen Joy en Nicole af met hun favoriete voorstellingen van ‘20!

Lees het volledige artikel

Waarom The Royal Tenenbaums jouw lockdown redt

Hoe het thuiszitten met onze huisgenoten in deze coronatijden ons gek heeft kunnen maken. Wat doe je met deze mensen, nadat je al 7 maanden met ze opgescheept zit? Na twintig keer monopoly verloren te hebben wil je vast eens met een andere suggestie komen. Bij deze: zet eens op je zaterdagavond een film aan. En niet zomaar een film, maar ‘The Royal Tenenbaums’ van Wes Anderson. Bij mij en mijn huisgenoten heeft het veel gesprekken en verwondering opgeroepen, waarna wij zonder irritatie weer verder konden aan ons eigen werk.

Lees het volledige artikel

Film in Donkere Tijden

Het wordt buiten kouder en donkerder en we kunnen weinig kanten op. We moeten allemaal zoveel mogelijk thuis zitten en wachten op betere tijden. Normaal gesproken is de winter een ideale tijd om naar het theater of naar de film te gaan, maar dat is nu een stuk lastiger, theatervoorstellingen worden afgelast of theaters zijn helemaal dicht. De meeste bioscopen waren nog wel te bezoeken, maar ook die moeten nu weer tijdelijk dicht . Zo is dat nu ook in de Toneelschuur & Filmschuur, even geen theater en film. Toch willen we ons bezig blijven houden met cultuur, want dat is leuk en belangrijk. Hoe kan je dat nou doen in deze tijd waarin er zo weinig culturele activiteiten zijn? Daar gaan we het in dit stukje over hebben. We focussen nu even op films, want toneelstukken zijn toch wat minder makkelijk te bekijken vanuit eigen woonkamer. Hier volgen een aantal tips en aanraders om bezig te blijven met film in deze periode van minimale culturele ontwikkeling.

Lees het volledige artikel